Közbeszerzési tanácsadás

felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadótól - Ajánlatkérőknek közbeszerzés lebonyolítás - Vállalkozóknak közbeszerzési pályázat készítése

Közbeszerzés - segítség

Legyen Önnek is védett műhelye!

Új gyakorlat kezd sajnos elterjedni, ami ellen nem lehet védekezni csak úgy, ha a kiskaput minél többen kezdik el használni.

A kulcsszó a „védett műhely”.

Mi ez, és hogy működik?

Azok a foglalkoztatók, akik megfelelnek a minősítési szabályoknak, „védett műhellyé” válhatnak. Ehhez az kell, hogy az alkalmazottak legalább ötven százaléka megváltozott munkaképességű legyen. A minősítésnek megfelelő cégek egyfajta küldetést teljesítenek (munkát adni olyanoknak, akik nagyon nehezen találnak egyébként munkahelyet). Ráadásul többnyire olyan iparágakban működnek, amelyeket külön sújt a Távol-keleti olcsó import (könnyűipar), de jellemző a nyomdai tevékenység, kézműves termékek készítése, stb.

 

Hogyan kapcsolódik ez a közbeszerzéshez?

A Kbt. lehetőséget ad arra, hogy az Ajánlatkérő fenntartsa a közbeszerzési szerződést „védett műhely” számára. Ez azt jelenti, hogy ezeken a közbeszerzéseken csak olyan Ajánlattevő tehet érvényes ajánlatot, amelyik védett műhelynek minősül.

A közelmúltban kezdett gyakorlattá válni, hogy az Ajánlatkérők akkor is fenntartják a közbeszerzést védett műhely számára, ha éppen egy kórházat kell felszerelni orvostechnikai eszközökkel. Ez viszont csak arra jó, hogy vagy

1) jelentősen szűküljön az Ajánlattevők köre (drágítja a beszerzést), vagy

2) a potenciális Ajánlattevőknek kell olyan partnercéget keresniük, aki ugyan még sosem forgalmazta a közbeszerzésben beszerezni kívánt eszközöket, de védett műhely (plusz egy láncszem az értékesítésben, drágítja a beszerzést),

3) vagy az eredeti forgalmazó válik védett műhellyé (ennek is vannak többletköltségei, tehát ez is drágítja a beszerzést).

 

A védett műhely intézményét helyes célokra találták ki. Arra senki nem gondolt, hogy ezt a minősítést (a minősítés megkövetelését) olyan célokra is lehet használni, ami nem tesz jót sem a védett műhelyeknek, sem az államkasszának.

Tehát hölgyeim és uraim, lehet kezdeni a védett műhellyé válást, ehhez a kezdő információk itt találhatók:

1) Védett műhelyek adatbázisa (az aktuális lista szerint 112 cég van az adatbázisban)

2) Az akkreditációért felelős Hivatal (Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal) honlapja, és a védett műhelyek nyilvántartásba vételének folyamata.

 

Közbeszerzési eljárás lebonyolításra, tanácsadásra, Vállalkozóknak pályázatkészítésre itt tud díjat kalkuláltatni:

 

Megosztom:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
>> Címlap Összes cikk Közbeszerzés - segítség Legyen Önnek is védett műhelye!