Aránytalanul alacsony ár indoklás (díj: 50 eFt)

A közbeszerzési törvény előírja az Ajánlatkérők számára kötlező jelleggel, hogy a vélelmezett aránytalanul alacsony ár esetén indokolást kérjenek be az azt benyújtó Ajánlattevőtől.

A közbeszerzési törvény arra is lehetőséget ad (Ajánlatkérő döntésére bízva), hogy a többi Ajánlattevőtől is indoklást kérjen be az Ajánlatkérő. Ezeket a párhuzamosan bekért indoklásokat azonban ebben az esetben nem a versenytársak árának indokolására, hanem a legolcsóbb ajánlat megalapozottságának ellenőrzésére használhatja fel az beszerző.

1. szubjektív döntés:

Az aránytalanul alacsony árra tehát kötelező indoolást bekérni, ettől a beszerző nem térhet el. Azonban annak eldöntése, hogy milyen ár minősül aránytalanul alacsonynak, azaz milyen mértékű alacsony árak esetén kéri be az indokolást a beszerző, ennek az eldöntésére nincs általános szabály, ennek eldöntése az Ajánlatkérőre van bízva.

2. szubjektív döntés

Az árindokolás tartalmát az irányadó szabályok betartása mellett az Ajánlatkérő határozza meg. Természetesen nem mindegy, hogy milyen részletességgel kéri az információt az Ajánlatkérő.

3. szubjektív döntés

A benyújtott árindokolásnak meg kell felelniük a közbeszerzési törvény előírásainak. Annak a megítélése, hogy a beadott árindokolás megfelel-e ezeknek az előírásoknak, az Ajánlatkérő szubjektív döntése (viszonylag széles keretek között). Emiatt egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon, milyen tartalommal teljesíti az Ajánlattevő az árindokolást.

4. szubjektív döntés

Amennyiben a benyújtott áridokolás nem megfelelő, vagy további indokolás szükséges, akkor az Ajánlatkérő további indokolást kérhet. Annak eldöntése, hogy az adott helyzetben szükséges-e kiegészítő árindokolást bekérni, az Ajánlatkérő döntése.

5. szubjektív döntés

A kiegészítő árindokolás elfogadása szintén az Ajánlatkérő egyedi döntését igényli.


A fentiekből látható, hogy az árindokolás bekérése gyakorlatilag az Ajánlatkérő szubjektív döntéseinek sorozatát fogja elindítani, nem mindegy, hogy az első kérdést a Vállalkozás hogyan válaszolja meg.

Tapasztalatom szerint az árindokolás ekészítése kb. 2,5-3 órai feladatot jelent.

Amennyiben a Vállalkozása ilyen árindokolás benyújtására kapot felhívást, az azt jelenti, az ajánlat potenciális nyertes ajánlat, azaz minden további közbeszerzési eljárási cselekmény megfelelő teljesítése esetén az ajánlatból nyertes ajánlat lehet.

Munkadíj

Az árindokolás elkészítésének és benyújtásának díja tehát a ráfordított munkaóráktól függ (az indokolás elkészítését és benyújtását a megbízó telephelyén végzem), díja a címben is jelzett 50 000 Ft + ÁFA  + kiszállási díj.

Kiszállási díj:

250 Ft + ÁFA / megtett km (az útvonaltervező szerinti „leggyorsabb” útvonalon, csepeli indulással és visszaérkezéssel, minimum 10 000 Ft + ÁFA /alkalom.

Díjkalkulátor közbeszerzési pályázat (ajánlat) elkészítésére:

Vélemény, hozzászólás?