Szerződéses ár emelése öt százalékot meghaladó mértékben

A Döntőbizottság 2014. januári határozata ismételten jelzi, hogy a Hatóság nyomon követi az Értesítőben megjelenő hirdetményeket, és a közbeszerzési eljárás lezárását (szerződés megkötését) követő cselekmények jogszerűségére is ügyelni kell.

Az Ajánlatkérő a közbeszerzési eljárás alapján megkötött építési szerződését módosította, amiről tájékoztatót tett közzé 2013. december 4-én. A Közbeszerzési Hatóság hivatalból jogorvoslati eljárást indított december 13-án, mivel a tájékoztatóból egyértelműen kiderült hogy a nettó szerződéses ár 26.411.570.- forintról 29.794.163.- forintra emelkedett.

Ajánlatkérő a jogorvoslati eljárásban arra hivatkozott, hogy esetében a vállalási ár emelkedésével szemben valós műszaki-szakmai tartalom, azaz az eredeti vállaláshoz képest többletteljesítés áll. Emiatt –álláspontja szerint- nincs szó arról, hogy a szerződés gazdasági egyensúlya megváltozott volna.

Az Ajánlatkérő érvelésével szemben a Döntőbizottság rámutatott arra, hogy a Közbeszerzési törvény 132. § 1) (b) pontjában szereplő tiltó rendelkezés általános jellegű. A 132. § (3) bekezdésben szereplő rendelkezés (5%) azonban olyan objektív határt állapít meg, amely felett már nincs lehetőség annak értékelésére, vizsgálatára, hogy a gazdasági egyensúly megváltozott-e vagy sem. Ebben az esetben (amikor az ellenérték emelkedése nagyobb, mint 5%) mérlegelés nélkül úgy kell tekinteni, hogy a szerződés a Vállalkozó előnyére változott meg.

Vélemény, hozzászólás?