Közbeszerzési ügyben bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 1.300.000 forint eljárási bírságot szabott ki egy vállalkozásra, mivel az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor dokumentumokat törölt a számítógépeiről.

 

A gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárást a GVH nyolc vállalkozás ellen, mivel valószínűsíthető volt, hogy az eljárás alá vont vállalkozások színlelt ajánlatok benyújtásáról állapodtak meg. A megállapodás célja vélhetően az volt, hogy egyikük közbeszerzési pályázatokon való nyertességét előmozdítsák.

A megállapodások kiterjedtek az ajánlati árak egyeztetésére és az ajánlatadói szerepek felosztására is.

 

A GVH előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatot tartott az érintett cég telephelyén. Az ügyvezető utasítására az eljárás alá vont vállalkozás munkatársai több dokumentumot töröltek a vizsgálattal érintett számítógépekről.

 

A GVH hangsúlyozza, hogy a legsúlyosabb eljárási jogsértés az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálat akadályozása, a bizonyítékok eltüntetése, illetve megsemmisítése. Erre figyelemmel az eljáró versenytanács az egyes súlyosító és enyhítő körülmények számbavételét követően a maximálisan kiszabható bírság (a vállalkozás előző üzleti évben elért nettó árbevételének 1%-a) 78%-át alkalmazta eljárási bírságként az érintett céggel szemben.

 

Az megbírságolt cég keresetet nyújtott be az eljárási bírság kiszabásáról szóló végzéssel szemben.

Vélemény, hozzászólás?